×

Értesítés

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/telepulesek/cered

Cered 1300 fős település Nógrád megyei ÉK-i csücskében, Salgótarjántól 20 km-re, az államhatár és Heves megye között található.A községtől nyugatra, a Medves hegység lábánál ered a községet kelet-nyugati irányba átszelő Tarna. A környező hegyekről a Medves és Szilvás-kő 620 m csúcsán kívül az év nagyrészében láthatók a Mátra, a Bükk és a Tátra csúcsai is.

Medves hegyei, erdői változatos geológiai képződménnyel és az itt élő ritka növény- és állatfajok miatt ma már természetvédelmi terület. A barokk stílusban épült római katolikus templom mellett lévő fa harangtorony műemlék.A négy gáttal megépített, közel 900 m hosszú horgásztó-rendszer a mellette lévő fenyvesekkel, horgászok és kirándulók kedvelt pihenőhelye. Évente egy alkalommal nemzetközi művésztábor várja az alkotókat. A faluban két festőművész él. Működik palóc hagyományőrző tánccsoport és asszonykórus.A falunak körzeti általános iskolája van. Intézményhálózata kiépült. Faluházat közművelődési célra építették. Körzeti orvos, fogorvos, gyógyszertár, védőnő látja el az egészségügyi szolgálatot. A száját is eltátja talán, (ha nem ügyel) az ember a meredeken lefelé zuhanó, ég felé törekvő, szakadékos völgyek láttán. A magasban egyenes szálú, hatalmas termetű, kékesszürke törzsű fák törnek, a völgyek maradnak saját természetüknél, lefelé rohanak. S ezek tetejében itt van még a több mint száz kanyarral tűzdelt cered-zabari út, hogy elvezessen a négy határt őrző községhez. A négy határ közül az első az országé. Aztán itt húzódik a közelben Nógrád, Borsod, Heves megye határvonala is. A metszési pontban élnek a cerediek. Római katolikus temploma barokk stílusban 1755-62 között épült. Közelében megtekinthető a XVIII. századból származó zsindelytetős fából készült harangláb, amely a népi építőművészet remekei közé tartozik. Az egykori Radvánszky-Humayer kúria, amely ma faluház, 1891. előtt épült, majd 1986-87-ben Gergely Zsolt és Sattler Anna tervei alapján átalakították át, mely ma a község kulturális központja.

 

{gallery}telepulesek/cered{/gallery}

© 2024 Medvesaljai Kistérségért Egyesület